Wasmachine: tips voor zuinig wassen (2023)

De grootste milieu-impact van wasmachines zit in het gebruik van de machine: de wasjes die je draait. Daarom is het goed om op een zuinige manier te wassen. Het maken van de machine heeft natuurlijk ook invloed op het milieu, maar over de hele levensduur is dat minder dan de milieu-invloed van het gebruik.

Een wasje draaien kost water en elektriciteit: gemiddeld 5 procent van wat een huishouden in totaal aan elektriciteit verbruikt. Op de pagina zuinig wassen ontdek je of jij de was zuiniger kunt doen.

Tips voor je wasmachine

01

Kies een machine met een trommelinhoud die past bij jouw huishouden: niet te groot en niet te klein.

02

Let bij de aankoop op het energielabel: kies voor een (donker)groen label.

03

Wil je ook een wasdroger? Koop dan een wasmachine en een losse droger. Dat gebruikt minder energie dan een combinatie-apparaat.

04

Was altijd met een volle trommel. Je hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor je per kilo wasgoed minder energie gebruikt.

(Video) lg 5 Star cheapest price washing machine full information/semi automatic washing machine

05

Voor de normale was kun je het beste het eco-programma gebruiken. Daarmee krijg je normaal vervuilde was goed schoon met minder energie. Het energielabel is gebaseerd op het eco-programma.

06

Was die niet zo vuil is kan je op 30 graden wassen, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden. Er zijn ook wasmiddelen waarmee je nog kouder dan 30 graden kunt wassen.

07

Gaat de was in de droger? Centrifugeer dan op de hoogste stand.

08

Soms is wassen op 60 graden wel verstandig. Bijvoorbeeld als je vaatdoekjes wast of als je baby een darminfectie heeft. Gebruik dan voor een hygiënisch goed resultaat een waspoeder voor de witte was, daar zit bleekmiddel in.

09

Was je toch vaak op hogere temperaturen? Kijk of je de wasmachine kunt aansluiten op de warmwaterkraan (hot-fill). De wasmachine hoeft het water dan niet zelf op te warmen. Kies wel voor een aansluiting waarmee je ook nog koud kunt wassen.

10

Wasmiddel heeft ook impact op het milieu. Bekijk de tips hoe je wasmiddelen zuinig kunt gebruiken.

Wasmachine kopen: let op energielabel

Ga je een wasmachine kopen? Let dan op het energielabel, dat laat zien hoe zuinig de wasmachine is met energie en water. Een donkergroen label is het zuinigst, rood het minst zuinig.

Vanaf maart 2021: A tot G

Het energielabel voor wasmachines is op 1 maart 2021 vernieuwd en loopt van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D (minst zuinig). Achter A+++ stond soms ook nog de toevoeging -10/20/30/40/50%.

De plusjes zijn nu verdwenen, maar dat betekent niet dat de apparaten minder zuiniger zijn geworden. Wat nu een label B is, is ongeveer te vergelijken met wat voorheen een A+++ -50% was. Wat nu label G is, is te vergelijken met wat voorheen A+ was.

Voorbeeld: een voorlader met label B waar 7 kilo was in kan, gebruikt jaarlijks 100 kWh aan stroom. Eenzelfde machine met label E gebruikt 150 kWh. Behalve stroom gebruikt een wasmachine ook water. Gemiddeld is dat voor een moderne wasmachine 50 tot 55 liter per wasbeurt. Per jaar kost dit ongeveer € 15.

Tot eind 2021 nog oude labels mogelijk

In de winkel kan je tot eind 2021 nog wel het oude label met de plusjes tegenkomen, op wat oudere modellen die nu niet meer gemaakt worden. In de loop van 2021 zullen deze modellen vanzelf uitverkocht raken. Verder kan je het oude label natuurlijk ook nog tegenkomen op tweedehands wasmachines en op de machine die nu bij je thuis staat.

Let ook op stroomverbruik per 100 wasbeurten

Als je wasmachines met elkaar gaat vergelijken, kan je ook letten op het stroomverbruik per 100 wasbeurten. Dat staat ook op het energielabel. Zo kan je verschillende modellen goed met elkaar vergelijken. Je ziet dan bijvoorbeeld dat een kleinere machine met label B minder energie verbruikt dan een grotere met label B. Wil je meer weten over het energielabel en waar je allemaal op kan letten? Kijk op energielabel.nl.

Energielabel is gebaseerd op gebruik met eco-knop

Het energielabel is gebaseerd op het ecoprogramma. Op wasmachines van na maart 2021 is dit programma te herkennen aan de naam 'eco 40-60'. Lees meer over de eco-stand.

(Video) Tips om zuinig te wassen

Meer kooptips: trommel, sensor

Geen te grote trommel (laadvermogen)

Koop een wasmachine op maat: zorg dat het vulgewicht of de trommelinhoud bij jouw huishouden past. Een grote machine wast zuiniger per kilo kleding, maar dat milieuvoordeel is weg als je de wasmachine niet helemaal vol doet.

Droogresultaat A

Kies voor een wasmachine met het beste droogresultaat (score A voor centrifugeren) als je de was vaak met een wasdroger droogt. Centrifugeren kost weliswaar energie, maar het drogen in een wasdroger kost méér energie. Kijk bij aanschaf eerst naar het droogresultaat volgens het label, en daarna pas naar het toerental. Want een hoog toerental betekent niet bij iedere machine dezelfde droge was.

Beladingssensor

Een machine met beladingssensor kan handig zijn. Zo'n sensor meet hoe vol de trommel is en beperkt het energie- en waterverbruik als de machine niet helemaal vol is. Maar je bespaart meer als je een wasmachine op maat koopt en daardoor altijd met een volle trommel wast.

Lage temperatuur en eco-stand

Wasmachine: tips voor zuinig wassen (1) Wasmachine: tips voor zuinig wassen (2)

Zet de wasmachine op 20 of 30 graden als de was niet zo vies is. Met een wasje op een lage temperatuur bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Een voordeel van wassen op een lage temperatuur is dat het sneller klaar is dan het eco-programma.

De eco-stand is heel geschikt om normaal vervuilde was goed schoon te krijgen met een laag energiegebruik. Het eco-programma heeft een lagere temperatuur dan de temperatuur die is ingesteld. Het ecoprogramma duurt langer dan een gemiddeld programma om de lagere temperatuur te compenseren. Toch is wassen met het ecoprogramma zuinig. De temperatuur heeft namelijk een grotere invloed op het energieverbruik dan de tijd die de wasmachine draait.

Waar zit de ecoknop?

Op wasmachines van na maart 2021 is het ecoprogramma te herkennen aan de naam ‘eco 40-60’ . Dit programma is geschikt voor al het wasgoed dat je volgens het kledingetiket op 40 of 60 graden mag wassen. De aanduiding ’40-60’ betekent niet dat die temperatuur ook wordt gehaald. Het programma is júíst ook geschikt voor kleren die je niet heter dan 40 graden mag wassen: het water wordt namelijk niet heter dan 40 graden. Wasgoed voor 40 én voor 60 graden kan je met het eco 40-60 programma dus bij elkaar in de machine doen. Dat maakt het makkelijker om de wasmachine goed vol te laden. En dat is energiezuiniger dan heel veel kleine wasjes draaien.

Op wasmachines van voor maart 2021 zit ook een ecoprogramma, maar dat heet meestal geen eco 40-60. De eco-knop of eco-stand herken je bijvoorbeeld aan een pijltje dat bij het programma staat afgebeeld. Soms staat daar ook nog een Ə bij: dat geeft aan dat dit het programma is waarop het energielabel is gebaseerd.

Ecoprogramma altijd goed, andere programma’s misschien ook zuinig

Het ecoprogramma is altijd een zuinige keuze, maar de wasmachine heeft misschien nog meer programma’s die ook zuinig zijn. Kijk daarom goed in de handleiding welk programma voor een bepaald soort wasgoed en belading een zuinige keuze is.

(Video) Hoe je Super Energiezuinig en Super Schoon wast met een Kapotte Wasmachine😜 - Off-grid Elektriciteit

Wassen op de eco-stand

Goed idee! Met de eco-knop was je zuiniger en net zo schoon. Het eco-programma heeft een lagere temperatuur en duurt langer dan een gewoon programma: de was wordt met minder energie toch schoon. Dat de machine langer bezig is, kost nauwelijks energie: het stroomverbruik zit vooral in het opwarmen van het water.

Meer wastips

Minder wassen

Check of kleding na het dragen terug op het rek of terug in de kast kan of echt in de wasmand moet vanwege vlekken of geur. Draai pas een was als de machine helemaal vol zit. De meeste mensen denken dat ze de machine vol doen, als die maar voor twee derde gevuld is. Deze huishoudens draaien meer wasjes dan eigenlijk nodig is. Weeg de droge was eens tot je het aantal kilo's van de trommel hebt of leg een vuist bovenop je was, dan is de trommel vol genoeg, wordt de was nog goed schoon. Je zult dan zien dat er meer in kan dan je denkt. Bekijk ook de tips voor wassen en microplasticvezels.

Hygiëne en wassen

Soms is wassen op 60 graden wel verstandig, bijvoorbeeld als iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft of allergisch is voor huisstofmijt. Ook vaatdoekjes en kleertjes of luiers van zieke kinderen moet je op 60 graden wassen. Gebruik bij deze was juist niet de eco-stand, anders wordt de temperatuur van 60 graden niet gehaald. En gebruik waspoeder met bleekmiddel (voor witte was).

Als je vaak op lage temperaturen wast, is het voor je machine goed om eens in de maand op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen met waspoeder met bleekmiddel. Er ontstaan dan geen biofilms in de trommel: dat is een slijmlaag van bacteriën en schimmels die voor een vieze geur kunnen zorgen. Maak na een wasbeurt ook de rubberen afdichting goed droog, laat de deur openstaan zodat waterresten verdampen en maak het zeepbakje regelmatig schoon. Ook dat voorkomt dat micro-organismen in de wasmachine gaan groeien.

Programmakeuze

Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat zuiniger om met water en stroom dan het programma voor fijnwas. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilo wasgoed meer water en stroom, omdat je de machine bij deze programma's minder vol mag doen.

Kort wasprogramma kost meer energie

Veel wasmachines hebben een kort wasprogramma of 'snelle was' knop. Dit bespaart je wel tijd, maar is toch geen zuinige keuze. Het programma mag je namelijk meestal niet met een volle trommel draaien. Daardoor is het stroomverbruik per kilo wasgoed uiteindelijk hoger: je moet de machine vaker laten draaien.

Centrifugeren

Centrifugeer op de hoogst mogelijke stand als je de was droogt in een wasdroger. Droog je de was buiten? Dan bespaar je juist energie door een lager toerental te kiezen.

Geld besparen

Een wasje draaien op 90 graden is 7 keer zo duur als een wasje op 15 graden.
En een was draaien op 60 graden kost ruim 3 keer zoveel als een was op 30 graden.

WastemperatuurKosten voor elektriciteit per wasbeurt
15 graden€ 0,23
30 graden€ 0,26
40 graden met eco€ 0,53
40 graden€ 0,65
60 graden met eco€ 0,68
60 graden€ 0,83
90 graden€ 1,53

.

Voor 7 kilo katoenwas in een gemiddelde wasmachine waar 7 kilo in kan.

(Video) Tips om flink op je waskosten te besparen

Voor deze berekening rekent Milieu Centraal met een stroomprijs van 70 cent per kilowattuur (kWh). Jouw stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen.

Hot-fill wasmachine

Hot-fill wasmachines worden aangesloten op de warm- en koudwaterkraan, waardoor niet de wasmachine maar je cv-ketel (of boiler of warmtepomp) het waswater opwarmt. Dat bespaart tot 80 procent van het elektriciteitsverbruik van de wasmachine. Een wasbeurt in een hot-fill machine kost de helft van een wasbeurt in een gewone wasmachine (aan energiekosten). Overigens kun je ook een gewone wasmachine veranderen in een hot-fill machine door er een speciaal voorschakelapparaat bij te installeren. Let er wel op dat je ook nog koud kunt wassen.

Een hot-fill wasmachine is vaak prijzig, waardoor je meestal niet goedkoper uit bent.

Oude wasmachine? Apart inleveren!

Een zeer oude wasmachine op de tweedehandsmarkt (ver)kopen of naar de kringloopwinkel brengen is voor het milieu niet verstandig, omdat oudere wasmachines veel meer stroom verbruiken dan nieuwe. Inleveren voor recycling is beter voor het milieu.

Wilt je je oude wasmachine kwijt, lever hem dan in bij de winkel waar je de nieuwe koopt, of breng het apparaat naar het afvalinzamelpunt van de gemeente. In beide gevallen worden de materialen hergebruikt en milieuvriendelijk verwerkt. Bij het inleveren hoef je niet extra te betalen.

Wasmachines en het milieu

Over zijn hele levensduur heeft een wasmachine vooral milieu-invloed via de elektriciteit die hij verbruikt. De productie van stroom levert namelijk broeikasgassen op en draagt zo bij aan klimaatverandering. Bovendien raken fossiele brandstoffen een keer op. Verder draagt ook het watergebruik voor een klein deel bij aan de totale milieubelasting.

Productie: klein aandeel milieubelasting

De productie van de wasmachine heeft maar een klein aandeel in de milieu-impact. Het maken van een machine kost wel energie en grondstoffen, zoals koper en ijzer. Maar die materialen kunnen goed worden gerecycled en hergebruikt. Daardoor vermindert de milieudruk aanzienlijk. Het milieu is dus vooral gebaat bij een energiezuinig gebruik van de wasmachine.

Meer informatie

 • Alles over energielabels vind je op Energielabel.nl.
 • De Consumentenbond vergelijkt wasmachines op haar website.
 • Kijk op de website van de gemeente waar de inleverpunten zijn.

FAQs

Is wassen op eco stand goedkoper? ›

Met de eco-stand bespaar je zo'n 30% ten opzichte van het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. Dat komt door de temperatuur die wordt gehaald tijdens het programma. Een eco-programma op 40 graden haalt namelijk deze temperatuur niet: je wasmachine draait op een lagere temperatuur.

Hoe zuinig is mijn wasmachine? ›

Hierop vind je hoeveel kWh (kilowattuur) de wasmachine per 100 wasbeurten verbruikt.
...
Hoeveel energie verbruikt een wasmachine?
EnergieklasseEnergieverbruik per jaar
A99 kwh
B114 kwh
C130 kwh
D152 kwh
2 more rows

Wat is de goedkoopste tijd om te wassen? ›

Dit heeft te maken met de daluren. Wanneer je een studentenhuis met een dubbele elektriciteitsteller hebt, kan je beter in de avond of in het weekend wassen. Dan is namelijk het nachttarief van toepassing. De overschakeling van het tarief is in de meeste gevallen van 21:00 tot 06:00 uur of van 22:00 tot 07:00 uur.

Wat kost 1 keer wassen? ›

Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt. Zo betaal je voor een was op 90 graden € 2,24 aan energie, een was op 60 graden € 1,52, bij 40 graden € 1,22 en bij 30 graden ben je € 1,00 aan energiekosten kwijt.

Welk wasprogramma is het zuinigst? ›

Voor de normale was kun je het beste het eco-programma gebruiken. Daarmee krijg je normaal vervuilde was goed schoon met minder energie. Het energielabel is gebaseerd op het eco-programma. Was die niet zo vuil is kan je op 30 graden wassen, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden.

Is het goedkoper om s avonds te wassen? ›

Verschil is nihil

Maar je raadt het bijna al: het verschil tussen normaal- en het daltarief is inmiddels zo laag dat het weinig verschilt maakt of je je was 's nachts of overdag doet, vertelt energiedeskundige Joris Kerkhof van vergelijkingswebsite Independer.

Wat kost een was draaien op 40 graden? ›

Dat hangt af van het model wasmachine dat je hebt. Heb je een energiezuinige wasmachine? Dan kost het per wasbeurt op 40 graden ongeveer 0,35 kWh. Oudere modellen kosten vaak 2 keer zoveel energie (bron: United Consumers).

Welk apparaat verbruikt vaak het meeste stroom in huis? ›

Sluipverbruik bij apparaten: de top 5
NummerApparaatGemiddeld verbruik (kWh/jaar)
1Computer met randapparatuur150
2Kleine elektrische boiler150
3TV-decoder met harde schijf130
4Internetmodem80
1 more row
2 Aug 2020

Hoeveel wassen draai je per week? ›

Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.

Hoeveel scheelt Eco-programma wasmachine? ›

Het eco-programma gebruikt maar liefst dertig procent minder energie. Per wasbeurt scheelt dat al snel zo'n €0,07, oftewel €7,- per 100 wasbeurten. En daarbij gebruiken de meeste eco-programma's veel minder water, soms wel tot tientallen liters per wasbeurt.

Is de was doen in het weekend goedkoper? ›

Je betaalt de hele dag door hetzelfde tarief. Heb je wel dag- en nachtstroom? Dan betaal je 's nachts en in de weekenden minder dan overdag, en is het dus inderdaad (iets) goedkoper om op die momenten de wasmachine en de vaatwasser aan te zetten. Hoe laat het daltarief 's avonds ingaat, verschilt per regio.

Is Eco-programma wasmachine zuiniger? ›

Veel wasmachines hebben naast 'normale' programma's van 30 graden, ook een eco-programma waarmee je gewoon voor warmere temperaturen kunt kiezen. De eco-stand is zo'n 30 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden (Nibud).

Hoe kan ik besparen op elektriciteit? ›

10 tips om thuis energie te besparen
 1. Voorkom sluipverbruik. ...
 2. Vervang lampen voor LED verlichting. ...
 3. Gebruik energiezuinige apparaten. ...
 4. Dicht spleten en kieren. ...
 5. Isoleren. ...
 6. Installeer een programmeerbare thermostaat. ...
 7. Warmtepomp. ...
 8. Verbruik minder water.

Wat kost wassen op 30 graden? ›

Hoe kouder hoe beter

Zo kost een wasje op 30 graden 14 cent per beurt. Hoe warmer je de machine instelt, hoe duurder het wordt. Zitten er geen grote of moeilijk uitwasbare vlekken in de kleding, dan kun je het beste gewoon op 30 graden wassen.

Hoeveel kost 1 keer Vaatwasbeurt? ›

Dit kost het per draaibeurt

Een gemiddelde vaatwasbeurt kost je zo'n €0,25. Dit lijkt misschien niet veel, maar in de meeste huishoudens draait de wasmachine toch wel gauw elke dag, vooral bij de grotere gezinnen. Dit is bij elkaar toch al snel €1,75 per week en dus zo'n €7,50 per maand.

Wat was je op eco 40 60? ›

Het Eco 40-60 wasprogramma is een geschikt programma als je normaal bevuild wasgoed relatief zuinig wilt wassen. Het is een zuinig programma die lang duurt, maar niet veel langer dan een gewoon katoenprogramma. Voor de meest zuinige en 'snelle' was, stop je de trommel goed vol.

Hoe lang duurt een gemiddelde wasbeurt? ›

Gemiddeld neemt een basis wasprogramma circa 45 minuten in beslag. Echter is de tijd wel afhankelijk van het gekozen wasproces. Wanneer de vervuilingsgraad erg hoog is kan een langer wasproces noodzakelijk zijn.

Wat kost een wasmachine per keer aan stroom? ›

De wasmachine

De beste modellen van dit moment verbruiken zo'n 0,35 kWh voor een wasprogramma van 40 graden. Daarmee zijn nieuwe wasmachines meer dan twee keer zo zuinig als een model dat je nog geen tien jaar geleden kocht. Let op: ook hierbij geldt dat het energielabel gebaseerd is op het eco-programma.

Is de stroom in het weekend goedkoper? ›

Het daltarief voor stroom gaat om 21.00 uur of 23.00 uur in

In de rest van Nederland begint het om 23.00 uur. Het daltarief loopt altijd tot 7.00 uur. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.

Is gas in het weekend goedkoper? ›

In tegenstelling tot 'enkel tarief' betaal je een lager energietarief voor 's nachts, de weekenden en de feestdagen. Overdag betaal je relatief een iets hoger energietarief.

Is er in het weekend goedkope stroom? ›

Het daltarief geldt voor bijna heel Nederland op alle nationaal erkende feestdagen, in het weekend en van 23.00 tot 7.00 uur. Woon je in Noord-Brabant of Limburg? Hier gaan de daluren al in van 21.00 uur tot 7.00 uur 's ochtends.

Kan je alles op 30 graden wassen? ›

Wassen op 30°C (of kouder)

Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën.

Kun je alles op 60 graden wassen? ›

Wassen op 60° C is perfect om keukenhanddoeken, schotelvodden of beddengoed weer kraaknet te krijgen. Deze temperatuur geeft je de zekerheid dat dit wasgoed hygiënisch schoon uit de machine komt. Ook sportsokken of wit ondergoed was je op 60° C.

Waarom op 30 graden wassen? ›

De meeste wasmiddelen doen hun werk namelijk prima bij 30 graden. Wel zo prettig, want een lage temperatuur betekent natuurlijk minder energieverbruik – fijn voor het milieu én voor je portemonnee! 30°C is ook de beste temperatuur voor tere stoffen als zijde en bepaalde wolsoorten zoals lamswol, kasjmier en angora.

Wat verbruikt een tv per uur? ›

Stroomverbruik tv per uur berekenen

Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.

Wat zijn stille stroomvreters? ›

Veel apparaten staan op stand-by, zoals de TV, de computer of de mediabox. Maar wist u dat deze apparaten ook op stand-by redelijk wat stroom verbruiken? Vaak bent u zich er niet bewust van dat sluipverbruik een hap uit uw energierekening is! Wij noemen sluipverbruik daarom de stiekeme stroomvreter.

Wat verbruikt een tv in standby? ›

In de 'gewone' standby-stand gebruikt een tv heel weinig stroom, namelijk maximaal 0,5 Watt (dat is 3,6 kWh per jaar). Maar het standby-verbruik kan door bepaalde functies een stuk hoger zijn. Bijvoorbeeld als je tv via een netwerkverbinding oproepbaar is of een quick-start functie heeft.

Hoe vaak een schone handdoek? ›

Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.

Hoe vaak wassen 2 personen? ›

CBS (2016) geeft aan dat we per persoon gemiddeld 0,24 keer per dag wassen. Dat kom bij een 2 persoonshuishouden neer op 3,36 x per week. Wat betreft de vaatwasser wordt deze volgens het CBS (2016) 0,17 keer per persoon per dag gebruikt. Dat komt bij een 2 persoonshuishouden neer op 2,38 per week.

Hoe vaak moet je de was doen? ›

Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat een beha na drie dagen intensief dragen gewassen moet worden. Wassen doe je het liefst op de hand. Als hij toch de wasmachine in gaat, kies dan zeker een wasprogramma dat niet hoger gaat dan 30 graden.

Waarom duurt wasprogramma zo lang? ›

Zuinig wassen duurt lang

Vaak wordt gedacht dat lange wasprogramma's veel energie verbruiken. Maar dat klopt niet, het is juist andersom. De lage temperatuur wordt goedgemaakt door het lange wasprogramma, om toch goed schoon te wassen. Ecowasprogramma's duren daarom een stuk langer dan normale programma's.

Wat is goedkoper afwasmachine of met de hand afwassen? ›

Handafwas zuiniger dan vaatwasser

Vaatwassers worden steeds zuiniger met water en energie. Toch is in de meeste gevallen de handafwas zuiniger en dus goedkoper. Tenzij je veel warm water gebruikt.

Was 3 dagen in wasmachine? ›

Schimmel. Maar veel langer dan een nachtje raadt ze niet aan. Want als je de natte was te lang in de wasmachine laat, ontstaat er schimmel, waardoor het gaat stinken. Dat ruik je direct, waardoor het volgens haar niet moeilijk is om erachter te komen wanneer je de was te lang in de trommel laat zitten.

Kan de wasmachine s nachts aan? ›

De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken.

Wat kost een was draaien in de wasserette? ›

Prijslijst
Zelfservice
Normale wasmachine (6 kg, incl zeep)4,80
Middelgrote wasmachine (8 kg, incl zeep)6,90
Grote wasmachine (13 kg, incl zeep)9,60
Drogen per 8 minuten1,20
42 more rows

Is er in 2022 nog nachttarief? ›

Vanaf 1 juli 2022, parallel met de invoer van het capaciteitstarief, zal het voordeel van het nachttarief helemaal verdwijnen. Dat geldt voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog altijd beslissen om de werkelijke energiekosten aan een gunstiger tarief te verrekenen.

Hoe lang duurt wassen op 40 graden? ›

Gemiddeld duurt het programma ruim 3 uur. Het katoenprogramma van 40°C is het hoofdprogramma uit de wasmachinetest.

Was extra laten centrifugeren? ›

Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de droger ingaat, verkort de droogtijd en scheelt dus energie. Een extra hoog toerental hierbij is niet nodig, zie ook de volgende tip. Het toerental van een wasmachine kan variëren van 800 tot 2000 per minuut. Het meest gangbaar zijn 1200, 1400 en 1600 toeren.

Hoe laat was draaien? ›

je energieleverancier kan je vertellen of er en zo ja waneer de lage tarieven gelden. heb je dat niet dan maakt het niet uit wanneer je je was draait. Als je hoog en laag tarief hebt kun je het beste tussen 2300 en 0600 wassen of in het weekend van vrijdag 2300 tot maandag 0600.

Hoeveel scheelt Eco programma wasmachine? ›

Het eco-programma gebruikt maar liefst dertig procent minder energie. Per wasbeurt scheelt dat al snel zo'n €0,07, oftewel €7,- per 100 wasbeurten. En daarbij gebruiken de meeste eco-programma's veel minder water, soms wel tot tientallen liters per wasbeurt.

Is Eco stand voordeliger vaatwasser? ›

Kies bij een gewoon vieze vaat het eco-programma. Dit bespaart gemiddeld 30 procent elektriciteit en een kwart water ten opzichte van het standaardprogramma. Is de afwas nauwelijks vies? Dan kan je ook het korte programma kiezen: ook zuinig en snel klaar.

Wat was je op eco 40 60? ›

Het Eco 40-60 wasprogramma is een geschikt programma als je normaal bevuild wasgoed relatief zuinig wilt wassen. Het is een zuinig programma die lang duurt, maar niet veel langer dan een gewoon katoenprogramma. Voor de meest zuinige en 'snelle' was, stop je de trommel goed vol.

Wat kost een wasmachine per keer aan stroom? ›

De wasmachine

De beste modellen van dit moment verbruiken zo'n 0,35 kWh voor een wasprogramma van 40 graden. Daarmee zijn nieuwe wasmachines meer dan twee keer zo zuinig als een model dat je nog geen tien jaar geleden kocht. Let op: ook hierbij geldt dat het energielabel gebaseerd is op het eco-programma.

Wat kost een was draaien op 40 graden? ›

Dat hangt af van het model wasmachine dat je hebt. Heb je een energiezuinige wasmachine? Dan kost het per wasbeurt op 40 graden ongeveer 0,35 kWh. Oudere modellen kosten vaak 2 keer zoveel energie (bron: United Consumers).

Waarom duurt wasprogramma zo lang? ›

Zuinig wassen duurt lang

Vaak wordt gedacht dat lange wasprogramma's veel energie verbruiken. Maar dat klopt niet, het is juist andersom. De lage temperatuur wordt goedgemaakt door het lange wasprogramma, om toch goed schoon te wassen. Ecowasprogramma's duren daarom een stuk langer dan normale programma's.

Hoeveel wassen draai je per week? ›

Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.

Welk Vaatwasprogramma is het beste? ›

Op de meeste vaatwassers zitten zo'n 4 tot 6 verschillende vaatwasprogramma's. Van het standaardprogramma voor de dagelijkse vaat tot het intensief programma voor vuile ovenschalen of pannen. En dan is er nog het eco-programma, wat de beste keuze is als je de vaat wil doen met minder water en energie.

Waarom duurt de eco stand op je vaatwasmachine zo lang? ›

Een eco programma duurt ongeveer 3,5 uur, dat veel langer is dan een standaard programma. Dit komt doordat de vaatwasser minder water gebruikt, dat ook nog eens kouder is dan bij een kort of intensief programma. Om je bekers en borden goed schoon te weken, heeft de vaatwasser hierdoor meer tijd nodig.

Wat is zuiniger vaatwasser of met de hand? ›

Wat is beter voor het milieu: afwassen in een teiltje of in de vaatwasser? Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet.

Hoe lang moet een wasmachine draaien? ›

Gemiddeld genomen heeft een wasprogramma ongeveer 2,5 uur nodig. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw wasmachine en het gekozen wasprogramma. Over het algemeen wassen condensdrogers en luchtafvoerdrogers sneller dan een warmtepompdroger.

Hoe laat was draaien? ›

je energieleverancier kan je vertellen of er en zo ja waneer de lage tarieven gelden. heb je dat niet dan maakt het niet uit wanneer je je was draait. Als je hoog en laag tarief hebt kun je het beste tussen 2300 en 0600 wassen of in het weekend van vrijdag 2300 tot maandag 0600.

Welke was op welk programma? ›

Standaard wasprogramma's
 • Katoen: Standaard wasprogramma voor katoen en linnen.
 • Synthetisch: Programma voor kleding dat niet van natuurlijk materiaal is gemaakt zoals Nylon en Polyester. ...
 • Gemengde was: Met dit programma kan je allerlei soorten kleding tegelijk wassen.

Welk apparaat verbruikt vaak het meeste stroom in huis? ›

Sluipverbruik bij apparaten: de top 5
NummerApparaatGemiddeld verbruik (kWh/jaar)
1Computer met randapparatuur150
2Kleine elektrische boiler150
3TV-decoder met harde schijf130
4Internetmodem80
1 more row
2 Aug 2020

Hoeveel kost 1 keer Vaatwasbeurt? ›

Dit kost het per draaibeurt

Een gemiddelde vaatwasbeurt kost je zo'n €0,25. Dit lijkt misschien niet veel, maar in de meeste huishoudens draait de wasmachine toch wel gauw elke dag, vooral bij de grotere gezinnen. Dit is bij elkaar toch al snel €1,75 per week en dus zo'n €7,50 per maand.

Hoe kan ik besparen op elektriciteit? ›

10 tips om thuis energie te besparen
 1. Voorkom sluipverbruik. ...
 2. Vervang lampen voor LED verlichting. ...
 3. Gebruik energiezuinige apparaten. ...
 4. Dicht spleten en kieren. ...
 5. Isoleren. ...
 6. Installeer een programmeerbare thermostaat. ...
 7. Warmtepomp. ...
 8. Verbruik minder water.

Videos

1. Hoe moet je een wasmachine schoonmaken? | Zo voorkom je een stinkende wasmachine | Expert NL
(Expert Nederland)
2. Wassen zonder wasmachine?
(Milieu Centraal)
3. Videoreview AEG L6FBKOLN - plussen en minnen van de wasmachine
(WasmachinePagina)
4. 7 Beste Wasmachines Die U In 2022 Moet Aanschaffen
(aTech NL)
5. Behoud van je wasgoed & wasmachine zonder wasmiddel
(BreathWork, NewYoga, HipnoRespiracionConsciente )
6. Komaf maken met geurtjes in de wasmachine
(Siemens huishoudtoestellen - Electroménagers)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated: 03/15/2023

Views: 6817

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.